Τι πιστευω..

϶ϵ..Στο μονο που ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΙΝΩΜΑΙ ειναι ΣΤΑ ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ και στους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - αυτους που θεωρουμε οτι η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ αξιζουν ολο μας τον ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ..϶ϵ


Η Επομενη μερα..


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

28 Οκτωβρίου 1940, ώρα τρεις το πρωί..

.. 28 Οκτωβρίου 1940, ώρα τρεις το πρωί, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, μετά από εντολή του Μουσολίνι, μετέβη στην κατοικία του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και επέδωσε τελεσίγραφο.

Σ' αυτό, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο Ιταλός δικτάτορας ζητούσε να καταλάβει ο στρατός της Ιταλίας διάφορα στρατηγικά σημεία εντός της Ελλάδας, καθιστώντας την έτσι άλλο ένα προτεκτοράτο του άξονα. 

Ο Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο με την φράση "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο!", θέση που εξέφραζε το αίσθημα όλων των Ελλήνων. Το ιταλικό τελεσίγραφο βρισκόταν σε πλήρη ακολουθία με τις ενέργειες τόσο της ναζιστικής Γερμανίας, όσο και της φασιστικής Ιταλίας, σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Είχε προηγηθεί εξάλλου στις 15 Αυγούστου 1940 ο τορπιλισμός της Έλλης, ελληνικού πολεμικού πλοίου που βρισκόταν στο λιμάνι της Τήνου, από ιταλικό υποβρύχιο, αλλά και η προπαγάνδα από ιταλικές εφημερίδες ότι ελληνικές δυνάμεις δρούσαν επιθετικά στην, ελεγχόμενη από τον Μουσολίνι, Αλβανία.


Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Ιωάννης Μεταξάς απευθύνεται στον Ελληνικό Λαό μέσω του ραδιοφώνου. Στο διάγγελμα του αυτό λέει:

«Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωΐνήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωϊνήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας, και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Στις 5:30 το πρωί, μισή ώρα πριν την λήξη του τελεσιγράφου, ο ιταλικός στρατός ξεκινάει την εισβολή. Το Γενικό Επιτελείο είχε σχεδιάσει την άμυνα από καιρό και ο ελληνικός στρατός καταφέρνει να καθηλώσει τις ιταλικές μεραρχίες στην Πίνδο και στο Καλπάκι της Ηπείρου. Ο Ντούτσε (όπως έλεγαν χαϊδευτικά τον Μπενίτο Μουσολίνι) ήθελε να προελάσει πολύ γρήγορα στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, μα ο ιταλικός στρατός, τα τανκς και η ιταλική αεροπορία δεν τα έβγαζαν πέρα με τον Έλληνα τσολιά που πολεμούσε για την ελευθερία του.

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου, που χαράχτηκε βαθειά στις ψυχές των Ελλήνων, είναι το εξής: «Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από τις 05.30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.»

Το ελληνικό δαιμόνιο θα έδειχνε για άλλη μια φορά την αξία του. Η αντεπίθεση της 14ης Νοεμβρίου είχε σαν αποτέλεσμα, στις 17 Νοέμβρη, την στροφή των Ιταλών σε υποχώρηση. Οι Έλληνες προελαύνουν και καταλαμβάνουν περιοχές στην Βόρεια Ήπειρο, όπως την Κορυτσά στις 21 Νοεμβρίου, στο τέλος του μήνα την Μοσχόπολη και στις αρχές Δεκέμβρη απελευθερώνονται το Δέλβινο, το Αργυρόκαστρο και οι Άγιοι Σαράντα. Αρχές Ιανουαρίου του 1941 οι Έλληνες κατέλαβαν την οχυρωματική θέση στην Κλεισούρα και οι Ιταλοί, 27 ολόκληρες μεραρχίες, υποχωρώντας έχουν φτάσει σε απόσταση 60 χλμ μακριά από τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

Την άνοιξη του 1941, στις 9 Μαρτίου, ο Μουσολίνι ξεκινά την "εαρινή επίθεση". Ο ιταλικός στρατός με ενισχυμένες δυνάμεις (400 πυροβόλα, 12 μεραρχίες και 400 αεροπλάνα) και καλή οργάνωση καταφέρεται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων. Μα η σθεναρή ελληνική άμυνα αναγκάζει τον Μουσολίνι να παραδεχτεί την ήττα της Ιταλίας στις 26 Μαρτίου 1941.

Κλείνοντας το κείμενο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ελληνική νίκη καθυστέρησε, ή μάλλον άλλαξε εντελώς το πρόγραμμα του Χίτλερ. Η Ελλάδα εκείνες τις σκοτεινές ώρες ήταν η μόνη χώρα που αντιστάθηκε στα σχέδια και στην τρέλα του Άξονα.

..ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ..

Πηγη: http://www.matia.gr/7/74/74_1_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ατομικη επικοδομητικη κριτικη και η εναλλακτικες προτασεις ειναι απαραιτητες και ευπροσδεκτες, οταν ειδικα το ζητουμενο ειναι η γενικη καλυτερευση και βελτιωση ολων μας σαν μερη του συνολου!

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟ’Ι’ΔΗ-ΣΟΥΡΗ

Αν υπήρχε λεξικόν της νεοελληνικής γλώσσης, νομίζομεν ότι ο ορισμός της λέξεως «κόμμα» ήθελεν είναι ο ακόλουθος: «Ομάς ανθρώπων ειδότων ν’ αναγινώσκωσι και ν’ ανορθογραφώσιν, εχόντων χείρας και πόδας υγιείς αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες, ενούμενοι υπό ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν διά παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παράσχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι».

«Πολιτικόν δελτίον», Ασμοδαίος, 8.6.1875. Άπαντα, Β΄. Ερμής, 1978. 138.

Λόγια μεγάλων πολιτικών...

'Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα!'
Γιώργος Παπανδρέου

'Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ανέκαθεν φανατικός υποστηριχτής μία κοινωνίας πολυπολιτισμικής και πολυεθνικής'.
Κώστας Σκανδαλίδης

'Ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό’.
Γιώργος Βουλγαράκης

'Κανένας συμβιβασμός, καμία ανοχή στη διαφθορά...'
Κώστας Καραμανλής

'Η αγγλική θα διδάσκεται από την 1η Δημοτικού γιατί είναι εγωκεντρικό τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο ελληνικά'.
Θάλεια Δραγώνα

‘Η αγγλική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδος’.
Άννα Διαμαντοπούλου

'Η ελληνική γλώσσα είναι μία μικρή γλώσσα'.
Θάλεια Δραγώνα

'H λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι απλά ένα think tank (δεξαμενή σκέψης).'
Άννα Διαμαντοπούλου

'Τα αρχαία ελληνικά είναι μία νεκρή γλώσσα'.
Θάλεια Δραγώνα

'Ναι στο σχέδιο ΑΝΑΝ για την Κύπρο'.
Γιώργος Παπανδρέου

'Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεργάζονται για την παρουσίαση της ιστορίας στα σχολικά βιβλία'.
Γιώργος Παπανδρέου

'Στην Σμύρνη έγινε συνωστισμός. Ο ελληνισμός ποτέ δεν υπήρξε θύμα'.
Μαρία Ρεπούση

‘Ευχαριστώ τους Αμερικανούς (Ίμια)’.
Κώστας Σημίτης

'Θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι την σημαία στα Ίμια την πήρε ο αέρας'.
Θεόδωρος Πάγκαλος

‘Αυτό το όνομα (Μακεδονία) σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει’.
Κωσταντίνος Μητσοτάκης

'Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας θα περιορισθούν'.
Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα

http://mavroseolous.blogspot.com/

ΠΟΛΙΤΗΣ-ΟΠΛΙΤΗΣ, ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΟΣ!..

ΜΗΝ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙΣ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ..

Ειναι δυσκολο να εισαι πραγματικος ΠΟΛΙΤΗΣ.. Για να εισαι πολιτης απαιτηται ορθη ενημερωση, σκεψη και κριση, ενω σαν απλως υπηκοος ακολουθεις πισω απο ενα κοπαδι που σχεδον ποτε δεν βλεπεις ποιος πραγματικα το οδηγει και προς τα που παει..